Evenimente

Lansarea romanului “Teofil şi Câinele de lemn” de Cosmin Perţa în Cluj-Napoca

Editura Herg Benet vă invită vineri, 15 februarie, la Insomnia Cafe din Str. Universităţii nr. 2, Cluj-Napoca, va lansarea romanului “Teofil şi Câinele de lemn” de Cosmin Perţa.

Alături de autor vor fi prezenţi invitaţii săi, Ruxandra Cesereanu, Răzvan Voncu şi Ştefan Manasia.

Romanul a fost desemnat câştigător pentru secţiunea “Cea mai buna proză din 2012” la Galei Tinerilor Scriitori.

 

Despre roman:

“Citind romanul lui Cosmin, am intrat automat în rolul unui cenzor paranoid, din ce în ce mai încruntat, pe măsură ce intram în pâinea de cuvinte. Mai încruntat fiindcă am început să adun întrebări pentru a pune la punct autorul, pentru a-l convinge că un asemenea text nu trebuie publicat, fiindcă este periculos pentru “cetăţeanul de bună credinţă”, este subversiv şi cu atât mai nociv, cu cât încearcă să se ascundă în spatele absurdului. Fiindcă nouă, cenzorilor, la cursul de cenzură aplicată ni s-a atras atenţia de la bun început: atenţie mare la absurdul cu substrat, la textele aparent schizoide! Acolo se ascunde buba! Iar buba trebuie tratată chirurgical! Cine se ascunde în spatele Câinelui de lemn? Cine e Jumătatea de Matrioşcă? Iar Şantierul e cumva La Canal? Adică personajele tale au înnebunit din cauza regimului? Nu înţeleg! Măi băiete, ai cam sărit calul! Fii atent la mine, textul tău nu poate fi publicat! Sau te apuci de scris normal, pe înţelesul omului echilibrat, sau lasă-te! Auzi la el, CHINUL VEŞNIC ŞI NEOSTOITA SCRÂŞNIRE A DINŢILOR!” Micleușanu M.

“Băi, Perţa ăsta e de belea. N-am mai citit nici un scriitor de ăsta care să-ţi frece creierii cum o face el. După ce termini cartea te învârţi în cerc în mijlocul camerei, ca un tâmpit, şi nu ştii ce-i cu tine, frate, pe bune. Eşti praf.” Un băiat

“C. Perţa pare să fie al treilea frate Strugatski. Umor, suspans, intertextualism, fantasy – acestea sunt ingredientele romanului pe care tocmai îl citesc şi în care, mai mult ca sigur, ţi-ai dori şi tu să fii personaj, fie şi măcar unul secundar. Mie mi-ar plăcea să fiu Cîinele.” V. Leac

 

Despre autor:
COSMIN PERŢA, poet, prozator, eseist, s-a născut în 1982 în localitatea Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din Cluj. Masterat şi doctorat în literatură la Universitatea Bucureşti. A publicat volumele de versuri: Zorovavel, Ed. Grinta, 2002, Santinela de lut, Ed. Vinea, 2006, Cântec pentru Maria, Ed. Vinea, 2007, Bătrânul, o divină comedie, Ed.Charmides, 2009, Făra titlu, Ed. Paralela 45, 2011. De asemenea, a publicat romanele Teofil şi Câinele de lemn, Ed. Herg benet, 2012, Întâmplări la marginea lumii, Ed. Cartea Românească, 2007, volumul de proza Două povestiri, Ed. Tracus Arte, 2010, eseul Introducere în fantasticul de interpretare, Ed. Tracus Arte, 2011 şi monografia Radu G. Ţeposu, rafinament şi intuiţie, Ed. MNLR, 2012.

Lansare-Teofil-si-Cainele-de-lemn-Cluj