Dar dacă Don Juan ar fi o femeie şi ar fi trăit în 2012?
Editura Herg Benet şi scriitoarea Lorena Lupu vă provoacă la lectura unui roman incitant, care-şi propune să exploreze mitul seducătorului universal, în coordonatele „acum şi aici”, şi totodată, nebănuitele suişuri şi coborâşuri ale erotismului feminin asumat fără false pudori.
„Vânez plăcerea pe toate căile posibile. Uneori o pândesc îndelung, de prin tufişuri, până când îmi devine accesibilă. Alteori sar pe neaşteptate asupra ei şi o înghit pe nemestecate, ca un şarpe boa. Alteori simulez lipsa totală de interes, încercând să determin prada să se ofere singură pe tavă – şi, spre surprinderea mea, este una dintre cele mai eficiente modalităţi de vânătoare. Mai sunt şi momente în care o consum civilizat, cu tacâmuri şi şerveţele, ca la un restaurant de cinci stele. Şi uneori o cumpăr la colţ, ca pe un ştrudel”, mărturiseşte personajul, în capitolul introductiv al cărţii.
Dona Juana de azi face travesti într-un club gay. E deopotrivă bărbat şi femeie. Atrage deopotrivă bărbaţi şi femei. Îi învăluie într-un joc al seducţiei care adeseori creează obsesii şi nu arareori se întoarce împotriva ei însăşi, ca un bumerang. E „vedeta de carton a unui cuibuşor de catifea?” Şi, de aici întrebarea: În ce măsură poţi rămâne un Don Juan / o Dona Juana când cuibuşorul tău de catifea dispare?
Regizorul de film Cristian Mungiu a răspuns provocării de a scrie prefaţa acestui roman neliniştitor din multe puncte de vedere. „Ştii, până la urmă cred că cel mai viu lucru la un roman erotic – mai mult decât erecţiile generate şi fiorul literar stârnit – sunt tocmai imaginile astea intime din memoria personală pe care rândurile aşternute de tine pe hârtie le mai învie odată, făcându-te să-ţi aminteşti că n-ai murit încă”, afirmă el în memorabilul său text introductiv.
„Acest roman mi se pare nu doar o poveste despre iubire în toate formele ei de manifestare, ci şi un eseu implicit, subversiv, despre ceea ce nu este iubirea, despre toate non-actualizările ei. Iar a nu actualiza iubirea mi se pare, a rebours, un soi de „viol” metafizic, stupid în sine dar nutritiv pentru poveste…”, subliniază Dan-Silviu Boerescu în postfaţa volumului.
Romanul Dona Juana se lansează pe 20 noiembrie 2012, în Club Panic! (fost Control), str. Academiei, nr. 19, la ora 17.30, într-un happening intitulat Dona Juana y Amigos, unde şi-au confirmat prezenţa actorii Marius Manole, Nicoleta Lefter, trupa Poetrip şi criticul literar Dan-Silviu Boerescu, şi pe 24 noiembrie la Târgul de Carte Gaudeamus, de la ora 17.00.