Evenimente

Romanul “Teofil și Cîinele de lemn” – premiul pentru proză la Gala Tânărului Scriitor

Cosmin Perța a câștigat premiul la secțiunea proză a Galei Tinerilor Scriitori pentru romanul apărut în noiembrie 2012 la editura Herg Benet, “Teofil și Cîinele de lemn”.

Premiile au fost acordate in urma deliberarilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat si Bogdan Cretu.

Astfel, la premiul pentru tanarul poet al anului 2011 au concurat Vlad Moldovan, cu volumul “Dispars” (Cartea Romaneasca), Andra Rotaru, cu volumul “Lemur” (Cartea Romaneasca), si Radu Vancu, cu “Franghia inflorita” (Casa de Editura Max Blecher). Distinctia la aceasta categorie a fost impartita de Radu Vancu si Andra Rotaru.

Tanarul prozator al anului 2011 a fost ales dintre Cosmin Perta (“Teofil si Cainele de lemn”, Herg Benet), Dan Sociu (“Combinatia”, Casa de Pariuri Literare) si un cristian (“mortii ma-tii”, Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perta.

La categoria “tanarul critic literar al anului 2011” au fost nominalizati Ioana Dunea, pentru “Literatura reideologizarii. 1957-1964. Poezia” (Tracus Arte), Mihai Iovanel, pentru “Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologica” (Cartea Romaneasca), si Claudiu Turcus, pentru “Estetica lui Norman Manea” (Cartea Romaneasca), iar castigator a fost desemnat Iovanel.

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri sustinute de Ioana Craciunescu, Ionut Bogdan Stefanescu si Mircea Tiberian.

Anul acesta, Gala Tinerilor Scriitori a marcat sarbatorirea celei de-a treia editii a Zilei Culturii Nationale (15 ianuarie). Gala este dedicata tinerilor creatori de literatura romana, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, din spatiul geografic si cultural romanesc.

In cadrul aceluiasi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, in valoare de 3.000 lei, finantat de Institutul Cultural Roman. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul “Substante interzise” (Editura Tracus Arte).