Joi, 5 iunie, începând cu ora 19, librăria Cărturești Iulius Mall Cluj vă invită la o întâlnire cu Petronela Rotar, autoarea volumului “O să mă știi de undeva”, și Adrian Teleșpan, autorul romanului “Cimitirul”.
Discuțiile și sesiunea de autografe va avea loc la Librăria Cărturești, Str. Al. Vaida-Voievod nr. 53 – 55, Iulius Mall, parter.
Invitat: Ruxandra Cesereanu.
Petronela Rotar a debutat recent cu volumul „O să mă știi de undeva”, un foarte expresiv și autentic mix de proză lirică și versuri, care a trezit un interes record publicului. Printre atu-urile volumului „O să mă știi de undeva”, cititorii au apreciat ca se află sinceritatea, stilul direct, emoția transmisă de autoare. “O matrioşcă din păpuşi de sticlă, cu care umbli c-un fel de teamă, să nu le scapi şi să se strice”, așa definește scriitorul Mihail Vakulovski cartea Petronelei, „O să mă știi de undeva”. La rândul său, Ana Barton numește scrisul autoarei “vrăjitorie curată căreia n-ai cu ce să vrei să i te sustragi”.
“O să mă ştii de undeva e ca o matrioşcă din păpuşi de sticlă, cu care umbli c-un fel de teamă, să nu le scapi şi să se strice, dar apasă fără frică, intră, trage, priveşte-le, studiază-le, citeşte – au trecut prin multe, au rezistat în lumea reală şi au să reziste şi-n varianta lor hîrtioasă. (…) După ce-o să citeşti cartea ei de debut, o să exclami precum o tenismenă care tocmai a cîştigat un turneu foarte important – WOW! – şi de aici încolo o să ştii exact de unde o cunoşti.”
(Mihail Vakulovski)
“Scrisul acestei femei frumoase din toate unghiurile de vedere şi de simţire nu se savurează. Se muşcă, se mestecă, se-nghite drag. E dulce şi te ustură. Incantaţie şamanică este aceasta, nu scriitură. Vrăjitorie curată căreia n-ai cu ce să vrei să i te sustragi. Curgi cu ea, te-amesteci şi te umpli de bună mireasmă. Pentru că ea e bună şi se dă. Pentru că ea e atât de bună încât te restituie ţie-ţi. Cuvinte-flori-de-câmp care nu se adună-n mănuchiuri, ci se răsfiră-n… poveme. L-am auzit pe Iulian Tănase zicând c-aşa se cheamă poveştile-poeme. Îndată m-am gândit la Petronela, c-o ştiu de undeva, din miezul nestricat al lumii, din timpurile-n care nu i se despărţiseră apele şi nici vântoasele în asta şi cealaltă. Pe când aveam noi ochi mulţi de heruvimi şi aripi şase de serafimi.”
(Ana Barton)
“Scrie cu pasiune, știe să riște, să-și transforme experiența de viață în poeme. Este recognoscibilă și nu plictisește. Petronela Rotar are toate șansele unei traiectorii literare memorabile.” (Alexandru Petria)
Adrian Teleșpan a debutat cu un roman fenomen, “Cimitirul”, care a stat luni la rând în topul celor mai citite și mai bine vândute cărți din librării. A câștigat premii de popularitate, printre care “Cartea anului” pe site-ul Hyperliteratura și “Cea mai bună carte a anului 2013 – votul cititorilor” pe site-ul Bookaholic. “Primul roman gay românesc pe placul heterosexualilor”, cum îl numește chiar autorul, “Cimitirul” s-a dovedit în numai câteva luni mai mult decât o carte: a spulberat prejudecăți, a schimbat mentalități și a cucerit chiar și publicul ușor reticent la controversele stârnite de tema cărții.
Adrian Green este un homosexual român care se mută la Londra pentru că… e obosit. Deși nu prea mai are chef de muncă, își găsește, totuși, un job: administrator de cimitir. Pe măsură ce interacționează cu diverși clienți, vii sau morți, Adrian ne spune exact ce crede el despre religie, bani, sex sau moarte, concepte pe care le descrie cu o sinceritate crudă, foarte mult umor și sarcasm. Cimitirul Wormholt devine spațiul în care Green își dă seama că fericirea stă în acceptarea adevărului propriu, și nu în ochii celor din jur.
“Singurul sfat pe care eu pot să îl dau cu inima împăcată este: Dormiţi! Dormiţi, fraţilor, că somnul n-a făcut rău nimănui! Eşti trist? Culcă-te! Eşti nervos? Culcă-te! Vrei să mori? Culcă-te, poate ai noroc şi mori în somn!”
Odată ce treci peste “urbanismul” limbajului și disecțiile întâlnirilor amoroase ale lui Adrian Green, Cimitirul îți propune un personaj care își îmbrățișează cu curaj imperfecțiunile, și le înțelege și acceptă, și care navighează cu mult umor într-un univers plin de personaje bizare, aproape suprarealiste. (Monica Bîrlădeanu)
Deși am citit recent multe cărți bune, nu mi s-a mai întâmplat de câțiva ani să mă arunce una din ele atât de puternic într-un film anume, cum a făcut-o Cimitirul. (Cristina Nemerovschi)
Singurul mesaj pe care îl am pentru tine e următorul: Nu îmi doresc să te învăț nimic, dar îmi doresc să îți placă ce am scris. Ceea ce ai acum în mână e o carte pe care ai fi putut să o scrii și tu. E o carte scrisă simplu, fără pretenții, pentru că eu nu sunt scriitor. Deschide cartea la prima pagină și vei vedea că tot ce fac eu în primele rânduri faci și tu în fiecare zi. Relaxează-te, finalul e mereu același! (Autorul)
*
PETRONELA ROTAR nu are biografie literară. Maximum una pseudoliterară, cu indulgenţă. S-a născut la ţară, ca veşnicia lui Blaga, undeva lîngă Braşov, şi a făcut naveta la oraş. La şcoală, aia cîtă a făcut. La liceu, i-au apărut cîteva poezii în revista literară a şcolii, iar ăsta ar fi putut fi un început bun pentru o biografie literară, dar nu a fost. Apoi nu a mai apărut decît la televizor şi în ziare. Şi acolo, de partea greşită a microfonului. A fost reporter, editor sau prezentator la staţiile locale ale Pro TV, Antena 1, Realitatea. S-a apucat de două facultăţi, Litere şi Sociologie, şi nu a terminat-o pe niciuna. Are de gînd să nu o termine nici pe a treia. S-a apucat şi de doi copii, iar pe ăştia încă îi desăvîrşeşte. Sau aşa îşi imaginează, cînd se place pe sine. Cînd nu, nu îşi imaginează nimic. A scris toată viaţa pentru ea, sperînd că atunci cînd o să dea colţul va fi descoperită, publicată şi premiată. S-a prins tîrziu că nu va fi aşa, drept care şi-a făcut un blog. Aşa a ajuns să publice în Tiuk şi să scrie pentru Catchy. Şi să scoată prima carte, O să mă ştii de undeva. Gata.
TELEŞPAN s-a născut prematur, pe 11 noiembrie 1979, la Drăgăşani, Vâlcea, într-o familie aparent normală. Aspectul lui la naştere i-a făcut pe părinţi să plângă. La momentul respectiv, cântărea aproximativ 1,7 kilograme, jumătate din această cantitate fiind reprezentată de cap. La naştere, medicii i-au dat maxim 48 de ore de viaţă. La patru ani a făcut meningită. A urmat o perioadă destul de neclară, iar în 1999 a absolvit Liceul Teoretic din localitatea natală. Apoi a studiat un an de drept, patru de jurnalism şi doi de actorie. În perioada 2000 – 2012, a lucrat ca producător executiv la ProTV, Antena 3, Realitatea TV şi România TV. În 2012 a emigrat în UK.
Romanul “Cimitirul” l-a scris pentru că a avut timp. În rest nu s-a remarcat cu nimic, în afară de faptul că 98% dintre cunoscuţii lui îl simpatizează. Ca orice om care se respectă, îşi dorește bunăstare şi linişte psihică. Îi place să mănânce bine. În fotografia alăturată acestui scurt bio, Teleșpan poartă un tricou în dungi.