Evenimente

Lansarea cărții “Aromă de august” de Ioana Țigănilă, la București

La Editura Herg Benet, în această primăvară, a apărut „Aromă de august”, debutul literar al jurnalistei Ioana Țigănilă.

O carte de non-ficțiune, „Aromă de august” vorbește despre bucuria de a fi viu, despre cât de complicat, dar extraordinar este să fii mamă, precum și despre suișurile și coborâșurile vieții de cuplu. Îndrăgostită și apoi căsătorită cu un bărbat libanez, autoarea vorbește deschis despre provocările pe care le presupune diferența de background cultural și felul în care aceasta a fost depășită prin comunicare și empatie.

Într-un stil cu mult umor, uneori autoironic, jurnalista ne oferă mici și semnificative frânturi din propria viață. Această “moștenire”, cum îi place autoarei s-o numească, te va face să rezonezi cu diferite sentimente sau situații, te va destinde, te va pune pe gânduri și te va emoționa. Dacă tragi linie, este în primul rând o poveste despre suflet.

“Aromă de august a luat viață de la un suflet căruia eu i-am dat viață. Fetița mea, Cataleya. Este zestrea mea pentru ea. Văd zestrea asta. Ușor prăfuită, îngălbenită, acoperită de patina timpului, acolo, sus, în mansardă. O văd cum ea o deschide și cum le citește în nopțile ploioase copiilor, nepoților, strănepoților”, scrie Ioana.

Lansarea va avea loc luni, 7 mai, de la ora 19, la Librăria Cărturești Carusel.

*

Născută la București, pe 7 noiembrie 1986, Ioana Țigănilă a petrecut primii ani de viață în cartierul Floreasca. A urmat liceul la Școala Centrală, apoi Facultatea de Științe Politice din Universitatea București și un masterat în Comunicare și Relații Publice la SNSPA. A început să lucreze ca jurnalist de la vârsta de 14 ani, publicând în mai multe ziare locale și naționale. La 18 ani scria deja cu normă întreagă la săptămânalul de limba franceză Bucarest Hebdo, iar la 21 și-a început cariera în televiziune. La doar 25 de ani, urcă la pupitrul știrilor Digi24. Acum are și propria emisiune de analiză a celor mai importante evenimente de plan extern. A urmat numeroase cursuri în străinătate, printre care cele de jurnalism organizate de The European Jurnalism Institute, sponsorizat de The Fund for American Studies, în 2009, în Cehia, Praga. Aromă de august este prima sa carte. Ideea de a scrie s-a născut într-o noapte târzie de vară, la mare, și a pornit de la Cataleya, fetița ei care la acea vreme avea 2 ani și jumătate. Ioana promite că nu se va opri aici și că va continua cu aromele.

*

“Multă lume m-a întrebat, ținând în mână manuscrisul, de ce am ales să vorbesc despre un subiect delicat. Ei bine, puteam să evit, mai ales în vremurile astea, să povestesc ce înseamnă să trăiești cu un musulman, astăzi. Dar nu am făcut-o. Dimpotrivă, mi s-a părut momentul ideal pentru asta. Îmi place să cred că vorbele mele vor mai șterge puțin din ura colectivă care ne atrage și ne prinde ca într-un vârtej pe din ce în ce mai mulți dintre noi. Am uitat să fim oameni. Am uitat să ne ascultăm sufletul. Am dat prea multă putere minții, care, de cele mai multe ori, e înșelătoare.” („Aromă de august”)