Igor Ursenco

Igor Ursenco (9 februarie 1971), scriitor, scenarist, filosof și teoretician al culturii, critic de întîmpinare, freelancer. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Jack-of-all-trades în sensul renascentist al cuvîntului, Igor Ursenco e prins alături de familia sa, în nord-vestul României la frontiera cu Ungaria și Ucraina, în activitățile excitante de trader instrumente mobiliare și traducător poliglot. Este realizatorul primului site românesc de popularizare a tradingului valutar (www.proteu.ro). A tradus pastile editoriale semnate de Umberto Eco și proze scurte din Juan Manuel de Prada. A obţinut un rol sporadic în pelicula artistică „One of the Hollywood Ten” (2000) în regia lui Karl Francis. Finalist al Primei ediţii a Festivalul de muzică folk „Galbenă Gutuie” (Chişinău, 1990). În timpul liber, autorul își redactează manuscrisele rămase nesupravegheate în perioada cît a fost stabilit în Spania și Irlanda, contribuind sporadic cu materiale pentru platformele electronice de literatură și cultură ”EgoPhobia” și ”Europe’s Times and Unknown Waters” și revista științifică ”Metaliteratura” (Academia de Științe a Republicii Moldova și Facultatea de Filologie a Universității ”Ion Creangă”, Chișinău).
Prezent în „Antologia poeziei maramureșene de la origini pînă în 2009” și „Antologia prozei scurte transilvane actuale”. A obținut „Premiul II” la Concursul național de poezie „Carmen Patriae” (Brașov), ediția a VIII-a, 2010. Laureat „Premiul special al juriului”, Concursul național de proză scurtă ”Pavel Dan” (Turda), ediția 2010.

TITLURI PUBLICATE:
apoptosium (recital de doliu după un regn procariot încă neclasificat, 2010); Clauza poeziei celei mai favorizate în lirica maramureșeană și basarabeană contemporană (antologie lirică internațională, 2010); volum nominalizat de site-ul boomlit.com printre „Cărțile anului”, secțiunea poezie; Teo-e-retikon (eseuri trans-culturale & glose meta-semantice, 2009), premiul „Cărțile anului 2009–secțiunea eseu” decernat de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare; retina akashică (scenarii film artistic & piese de teatru, 2009); „Lωgωs”, tatăl meu : mama mea „Iμagω” (genealogie heterotopică în texte archetipale, 1997/2009)

Distribuie articolul