Evenimente

Două cărți ale editurii Herg Benet în finala Cartea Anului 2010 – Rețeaua Literară

Volumul de poezii SUROGAT de Sorin-Mihai Grad și romanul Sânge satanic de Cristina Nemerovschi, primele cărți publicate de nou-înființata editură bucureșteană Herg Benet, au fost votate în finala concursului Cartea Anului 2010.

Juriul concursului, compus din Paul Cernat, Alexandru Matei, George Neagoe, Crina Bud și Gelu Vlașin, a ales finaliștii dintr-o listă de 145 de cărți de poezie și proză, în concursul organizat pe Rețeaua Literară.

Următoarele volume s-au calificat în finală:

Poezie:

Liviu Ioan StoiciuPe prag (Vale – Deal), Ed. Cartea Românească

Ion ZubașcuMoarte de Om, Ed. Limes

Teodor Dună – de-a viul, Ed. Cartea Românească

Sorin Despotapasă, Ed. Cartea Românească

Nicolae AvramFedereii,  Casa de Editură Max Blecher

Andrei RuseIubirea e pe 14 februarie (antologie colectiva), Ed. Vinea,

Gabriel DalișPână mereu (antologie de autor), Ed. Charmides

Sorin Mihai GradSurogat, Ed. Herg Benet

Proză:

Bogdan SuceavăNoaptea când cineva a murit pentru tine, Ed. Polirom

Marin Malaicu HondrariApropierea, Ed. Cartea Românească

Ioana BradeaScotch, Ed. Polirom

Stoian G. Bogdan – Nu știu câte zile, Ed. Trei

Sorin Adam Matei & Mona MonescuIdolii forului, Ed. Corint

Cristina Nemerovschi – Sânge Satanic, Ed. Herg Benet Publishers

Mariana GorczycaCadență pentru marș erotic, Ed. Limes

Florina Zahariaeua, Ed. Paralela 45

Mircea GheorgheClepsidra, Ed. Europress

Câștigătorii vor fi anunțați la Gala premiilor Rețeaua Literară care va avea loc în cadrul târgului de carte BookLand, în perioada 15-17 aprilie 2011.

Atât SUROGAT cât și Sânge satanic reprezintă debutul autorilor.

Despre SUROGAT (Sorin-Mihai Grad, Herg Benet Publishers, 2010):

“Printre constantele volumului de debut al lui Grad (nume predestinat pentru un matematician-poet, pe care îl şi previzualizezi cu echerul, compasul şi ruleta) amintim sentimentul antireligios al fiinţei, psihologia pribeagului, pentru care România se întunecă şi se subţiază ca un coşmar sau ca un paradis devastat, şi influenţa media, ce distorsionează profunzimile, aruncându-ne într-un Unterwelt cu umbre reci, elefanţi, balene şi zâmbăreţi care radiază precum un Joker undeva în colţul conştiinţei noastre. Aceste trei dimensiuni ne duc în zona punk, unde neoavangardismul şi anarhismul îşi dau profunda lor măsură, pentru a evidenţia epistema rezistenţei. O rezistenţă complice, îmbibată cu auto-ironie, concizie şi talent combinatoric.” (Ștefan Bolea)

“Felul în care poţi citi poezia lui Sorin-Mihai Grad trădează poate sensul ei originar, dar, în acelaşi timp, îţi dă libertatea de a crea noi înţelesuri prin care să descifrezi sau să te apropii de povestea din spatele versurilor. Sorin-Mihai Grad are o relaţie sinceră şi complice cu posibilul său cititor.” (Luiza Mitu)

Despre Sânge satanic (Cristina Nemerovschi, Herg Benet Publishers, 2010):

Sânge satanic e o carte excepţional scrisă, care nu seamănă cu nimic! Cristina Nemerovschi iese din clişeele scrisului şi creează o viziune epică atât de convingătoare, încât, citind-o, te simţi imediat contaminat de aventura adolescenţei răzvrătite. Se citește halucinant, se citește cu sufletul, nu poți să sari niciun fel de pagină, de pasaj, sunt scrise într-o emoție și într-o vervă extraordinare amândouă, care ajung până la inima cititorului.” (Doina Ruști)

“Este o carte care, cel puțin pe unele fragmente, o să rămână în memoria multor cititori. Este o carte foarte actuală, o carte vie. Totul se petrece atât de vibrant și atât de incitant încât ai sentimentul că paginile îți fug pe retină, îți dansează într-un ritm amețitor.” (Gelu Vlașin)

“Adevaratul “Trainspottin’” aici e de cautat. Daca Dostoievski s-ar fi intalnit cu Irvine Welsh ar fi putut pune de-o coproductie, iar un tanar Tarantino s-ar fi apucat s-o demoleze prin ecranizare!” (Dan-Silviu Boerescu)

“…Dacă vreţi un roman antisocial, cu faze hardcore filosofice dar şi cu umor negru dadaist, cu scene de sex şi de măcel, dacă vreţi primul roman metal din România, confesiunile unui „satanist” bisexual şi misogin, aţi ajuns în locul potrivit! ” (Ștefan Bolea)

„Un roman absolut savuros, care îți merge în venă!” (Leonard Ancuța)