Evenimente

“Cimitirul” de Teleşpan, primul roman gay românesc pe placul heterosexualilor

La editura Herg Benet, în colecţia Radical din 7, a apărut romanul Cimitirul, debutul lui Adrian Teleşpan.

Cimitirul, primul roman gay românesc pe placul heterosexualilor, este povestea lui Adrian Green, un homosexual român care se mută la Londra pentru că… e obosit. Deşi nu prea mai are chef de muncă, îşi găseşte, totuşi, un job: administrator de cimitir. Pe măsură ce interacţionează cu diverşi clienţi, vii sau morţi, Adrian ne spune exact ce crede el despre religie, bani, sex sau moarte, concepte pe care le descrie cu o sinceritate crudă, foarte mult umor şi sarcasm. Cimitirul Wormholt devine spaţiul în care Green îşi dă seama că fericirea stă în acceptarea adevărului propriu, şi nu în ochii celor din jur.

“Singurul sfat pe care eu pot să îl dau cu inima împăcată este: Dormiţi! Dormiţi, fraţilor, că somnul n-a făcut rău nimănui! Eşti trist? Culcă-te! Eşti nervos? Culcă-te! Vrei să mori? Culcă-te, poate ai noroc şi mori în somn!”

„Odată ce treci peste “urbanismul” limbajului şi disecţiile întâlnirilor amoroase ale lui Adrian Green, Cimitirul îţi propune un personaj care îşi îmbrăţişează cu curaj imperfecţiunile, şi le înţelege şi acceptă, şi care navighează cu mult umor într-un univers plin de personaje bizare, aproape suprarealiste”, scrie actriţa Monica Bîrlădeanu, după lectura romanului.

“Deşi am citit recent multe cărţi bune, nu mi s-a mai întâmplat de câţiva ani să mă arunce una din ele atât de puternic într-un film anume, cum a făcut-o Cimitirul”, mărturiseşte, la rândul ei, scriitoarea Cristina Nemerovschi.

Autorul, care semnează simplu “Teleşpan”, îşi prezintă cartea astfel: “Singurul mesaj pe care îl am pentru tine e următorul: Nu îmi doresc să te învăţ nimic, dar îmi doresc să îţi placă ce am scris. Ceea ce ai acum în mână e o carte pe care ai fi putut să o scrii şi tu. E o carte scrisă simplu, fără pretenţii, pentru că eu nu sunt scriitor. Deschide cartea la prima pagină şi vei vedea că tot ce fac eu în primele rânduri faci şi tu în fiecare zi. Relaxează-te, finalul e mereu acelaşi!”

 

Telespan-400x600

TELEŞPAN s-a născut prematur, pe 11 noiembrie 1979, la Drăgăşani, Vâlcea, într-o familie aparent normală. Aspectul lui la naştere i-a făcut pe părinţi să plângă. La momentul respectiv, cântărea aproximativ 1,7 kilograme, jumătate din această cantitate fiind reprezentată de cap. La naştere, medicii i-au dat maxim 48 de ore de viaţă. La patru ani a făcut meningită. A urmat o perioadă destul de neclară, iar în 1999 a absolvit Liceul Teoretic din localitatea natală. Apoi a studiat un an de drept, patru de jurnalism şi doi de actorie. În perioada 2000 – 2012, a lucrat ca producător executiv la ProTV, Antena 3, Realitatea TV şi România TV. În 2012 a emigrat în UK.

Romanul “Cimitirul” l-a scris pentru că a avut timp. În rest nu s-a remarcat cu nimic, în afară de faptul că 98% dintre cunoscuţii lui îl simpatizează. Ca orice om care se respectă, îşi doreşte bunăstare şi linişte psihică. Îi place să mănânce bine. În fotografia alăturată acestui scurt bio, Teleşpan poartă un tricou în dungi.

“Cimitirul”, de Teleşpan, poate fi comandat aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/cimitirul-telespan

Pagina romanului pe Facebook: https://www.facebook.com/pages/Cimitirul/159718990898857

Cimitirul-Telespan

 

Lansarea romanului va avea loc în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2013, la standul editurii Herg Benet, sâmbătă, 23 noiembrie, ora 16.

O a doua lansare va fi găzduită de librăria Cărtureşti Verona, pe 26 noiembrie, ora 19.