Război civil (ed. a 2-a)

20,00 lei 9,90 lei

Discount

Război civil (ed. a 2-a)

20,00 lei 9,90 lei

Întunericul (noaptea și nebunia), abisul (mormântul) și focul (sângele) se întrepătrund, cele trei constituind treptat o adâncire în infern, trei bolgii care se continuă la nesfârșit. Poetul și, odată cu el, cititorul, este obligat să le parcurgă pe toate trei. Din infernul lui Bolea nu există scăpare… (Cristina Nemerovschi)

Tocmai excesul de recuzită transformă poemele din volum într-o parodie a reportajului mizerabilist cultivat de poeții promoției 2000, lăsând în cele din urmă sentimentul mistificării, al farsei enorme, în timp ce poetul pare a da în permanență cu tifla unui cititor tot mai derutat, care nu mai știe dacă autorul glumește sau vorbește serios, dacă are de-a face cu un nihilist autentic sau cu un parodist care demontează mecanismele liricii autenticiste, și-i caricaturizează cu vervă locurile comune. (Octavian Soviany)

Război civil  îmi amintește de black metal și de nordul fioros și înghețat. (iQ 666)


Poemele lui Ștefan Bolea sunt o oglindă în care se reflectă luciul mizeriei contemporane, sunt un colaj de „ridicol și neimportant”, de beție și metafizică, de sublim și grotesc, de încruntare și de (ne)liniște. Poate de aceea versurile lui au prospețimea (edenică?) a celui care spune lucrurilor pe nume.(Petrișor Militaru)


Război civil este, cu siguranță, cartea resurecției, à rebours. Prin atitudinea ironic-demolatoare, debutul lui Stefan Bolea este unul cât se poate de interesant, îl așează pe autor, în mod meritat, în rândurile din față ale noii generații. (Silviu Gongonea)


Ghidul turistic, care este Ștefan Bolea, stă la malul existenței noastre și ne îndeamnă să intrăm și noi, de fapt, să deschidem ochii și să vedem că suntem deja acolo, unii până la glezne, alții până la genunchi, unii mai norocoși până la nas, unde mirosul aburind al noroiului se împerechează cu suflul nostru vital, contaminându-se reciproc. (Dragoș Fabian)

Pentru că nici un poet nu poate exista fără o poezie-manifest, care să-i definească crezul literar, Bolea are ca artă poetică: Imn pentru generaţia 2000+. Bolea devine un postmodernist extrem sau neo-avangardist în acest moment. (Marcela Iuga)

Referindu-ne la concepția postmodernă de chirurgie cosmetică, Bolea folosește această metodă într-un mod manierist, efectuând operații cosmetice asupra textelor sale, jucându-se constant cu dimensiunile și perspectiva, cu deformarea și hiperbola… (Eva Theodora)

Informații adiționale

ISBN:

978-606-763-067-1

Data apariției:

februarie 2017

Număr de pagini:

106

Tip copertă:

broșată

Colecție:

Radical din 4

Ştefan Bolea

biografie literară

Ștefan Bolea (n. 1980, Baia Mare) este doctorand la Facultatea de Litere din Cluj și doctor în filosofie (2012). Este dublu licențiat în Filosofie și Studii Europene și absolvent al unui Master de Studii Americane. A câștigat burse de cercetare la Universitatea din Oslo, Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Universitatea Paris Diderot și la Universitatea din Viena. În prezent, este redactor-șef al e-revistei culturale EgoPHobia.

Este autorul a patru volume de studii și eseuri filosofice: Ontologia negației (Casa Cărții de Știință, 2004), Introducere în nihilismul nietzschean (Aius, 2012), Existențialismul astăzi (Herg Benet, 2012), Theoria (Crux Publishing, 2015).

A publicat patru volume de versuri, Război civil (Vinea, 2005), Noaptea instinctelor (Brumar, 2009), Gothic (Herg Benet, 2011), AntiZeu (Herg Benet, 2014), dar și proză: Caietul Roxanei (Herg Benet, 2013), Caietul psihopatului (Herg Benet, 2015). A îngrijit ediții critice de poeți simboliști (D. Iacobescu, Iuliu Cezar Săvescu) și pregătește o Contraistorie a poeziei române.

A publicat poeme, proză și recenzii în revistele Apostrof, România literară, Cultura, Tribuna, Steaua, EgoPHobia, Poezia, Euphorion, Poesis, Respiro, Sisif, Tiuk, E-Leonardo, LiterNet, Contrafort, Suspans etc. și articole științifice în limba engleză în revistele Philosophy Now, Filosofisk supplement, Philobiblon, Transdisciplinarity in Science and Religion, Caietele Echinox, Studia Philosophia, Meta.

A obținut șaptesprezece premii și distincții la concursuri naționale de poezie și proză. A fost, de asemenea, de trei ori finalist al Festivalului de Poezie „Prometheus“. Textele sale au fost traduse în engleză, germană, franceză și portugheză.

Site personal: stefanbolea.ro.


CĂRȚI PUBLICATE LA EDITURA HERG BENET

În curând