La o ţigară cu umbrele

(În acest moment, editura nu onorează comenzi direct pe site)
Descriere

„Pentru poetul Ion-Valentin Ceaușescu minimalismul douămiist e doar o modă desuetă. El scrie poeme ample în care „povestește”, sub euforia amintirilor, drame și dramolete din viața unui adolescent care refuză maturizarea și oscilează cu grație, dar și cu îndrăzneală între un soi de fantasy cu accente naiv-înduioșătoare, chiar infantile pe alocuri, și un model poetic de o duritate fatală, visceral și mizerabilist. El reușește să împace într-o singură carte aceste două tendințe aparent ireconciliabile, dându-le un sens și un rost fără de care e convins că și-ar pierde fragila stabilitate într-o lume ce tinde mai degrabă spre incertitudine și haos. Fără să devină bovaric, Ion-Valentin Ceaușescu reface poem cu poem inițierea ritualică într-o virilitate asumată discret.” (Ofelia Prodan)

„Ne-am obișnuit cu volume de poezie care pretind că ar fi produse finite ale travaliului poetic. Ion-Valentin Ceaușescu trimite la tipar o serie de mărturii ale confruntărilor cu poezia. De multe ori, impresia lăsată de poemele sale este chiar aceea a unei povestiri a poeziei propriu-zise. Aproape fiecare poem insistă asupra unor evenimente și acțiuni exterioare eului. Și totuși fiecare rând pe care îl scrie investighează obsesii și clișee romantice trecute conștiincios în revistă cu o privire de multe ori nesigură. Nesiguranța lui cunoaște o transcriere atentă, pasionată de recuperarea unei voci narative. Este drumul care poate duce oriunde, dacă o să reușească și mai departe să nu confunde propria poezie cu mausoleul expresiilor cândva poetice.” (Răzvan Țupa)

„Demult n-am mai văzut o carte de debut în poezie atât de dodoloață. Însă cartea aceasta are un suflet pe măsura trupului ei arhi-rubensian: e anima unui pofticios al poeziei, care pur și simplu nu se poate abține să nu guste din toate ingredientele ei. De la cele clasice (retorismul, poza post-romantică, lirismul aproape excesiv) până la cele cu totul noi – gustul pentru micile șocuri lingvistice, câteva tușe mizerabiliste, cartografieri ale zonelor erogene amintind de douămiismul pur și dur. Însă, pofticioasă & vorbăreață, poezia lui Ion-Valentin Ceaușescu n-are nimic din anxiile & depresiile douămiiste. Ea respiră prin toți porii tonusul unui om care crede, din nou, cu toată ființa în poezie. Și are toate atuurile ca să ne facă și pe noi să credem în el.” (Radu Vancu)

Informații adiționale
ISBN:

978-606-8611-36-5

Data apariției:

aprilie 2015

Format:

13×20 cm

Tip copertă:

broșată

Colecție:

Imprint Karth – Poezie

Despre autor

Ion-Valentin Ceaușescu

biografie literară

S-a născut în Horezu, Vâlcea, pe 24 fabruarie 1989, în zodia Peștilor, unde a și învățat primii 12 ani la singura școală din oraș, Grupul Școlar Constantin Brâncoveanu, însă n-a învățat niciodată să facă oale de lut, în buna tradiție a zonei. Are o soră pe care la început a privit-o cu mirare, dar pentru care ar face orice acum. A plecat în București unde spera să devină cineva, dar a terminat Facultatea de Litere (secția L.U.C.) și cu toate că nu l-a obligat nimeni, a continuat și un master în cadrul aceleiași facultăți, unde a învățat să compare literaturi (TL/LC). A lucrat de-a lungul timpului în puține locuri, prima lui slujbă a fost pe un șantier de construcții, pe la 18 ani și ultima într-o redacție a unui site. A colaborat cu mai multe reviste, Accente Culturale, Lectura, Poesis International, Tiuk!, Revista de Povestiri, Conta, SemneBune și a debutat cu o povestire în volumul colectiv Ficțiuni Reale, Ed. Humanitas, 2013, coordonat de Florin Piersic Junior. Din 2012 scrie despre cărți la SemneBune.ro și din 2011 despre concerte metal/rock pe Let`s rock.ro. Este implicat în diverse proiecte ale agenției culturale AdLittera.

Are ca hobby-uri fotografia și muzica rock. Îi plac câinii și filmele, anotimpul lui preferat e toamna și ar vrea să bea o cafea cu Salman Rushdie. Sau cu Paul Auster. Și cu Monica Belluci. Dar nu în același timp.