Evenimente

Alexandru Voicescu a primit premiul Tânărul Prozator al anului 2015, pentru romanul “Malad”

Alexandru Voicescu a primit premiul Tânărul Prozator al anului 2015  în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2015, desfășurată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București pe data de 15 ianuarie 2016.

[separator]

Alexandru Voicescu (n. 17.10.1980, București) a urmat studii juridice, completate în paralel cu o licență în deconstructivism pascalian, patristică și antropologie culturală, susținută la Facultatea de Filosofie a Universității București. Frecventează cursurile de Master în publicitate la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și lucrează timp de 8 ani în advertising, pe poziții de art director, copywriter și creative director. În 2010, fondează editura Herg Benet, al cărei coordonator este și în prezent, supervizând publicarea a peste 150 de cărți de literatură română contemporană.
Malad este romanul său de debut.

“Credința mea, care apare în filigran și în acest splendid roman, este că nu înțelegem nimic nici din viață și lume, nici din literatură, dacă operăm cu conceptele clasice de realitate și biografie. Pentru mine, literatura este întotdeauna realistă și autobiografică, pentru că prin realitate nu înțeleg numai lumea obiectuală, ci și pe cea simbolică și cyberspațială, iar din biografie nu fac parte numai evenimentele, ci și fantasmele, amintirile, jocurile imaginației. Ceva este real și autobiografic, indiferent în ce plan al lumii globale s-ar fi petrecut, indiferent că e de ordin fizic sau meta-fizic. Așa stau lucrurile și în romanul lui Alex, care îmi place foarte mult și la lectura căruia nu doar îndemn, dar aș putea spune că instig!”
(Liviu Antonesei)

“Umor, jargon corporatist, urmăriri, căutări şi dispariţii misterioase, cosmopolitism (globalizat, deci soft) şi o naraţiune suplă construită de un autor cu lecturi filosofico-psihologice, dar şi informat în ce priveşte literatura română actuală, ori mediile de afaceri. Cu alte cuvinte, dacă nu oboseşte înainte de vreme, Alexandru Voicescu se anunţă un concurent serios la publicul altor romancieri, nu atât de captivanţi, dar cu serioase motoare de promovare îndărăt.”
(Felix Nicolau)

„Romanul e scris într-un stil alert şi plăcut şi are şi personaje pline de viaţă, cu biografii încărcate, pe care Alexandru Voicescu nu întîrzie să le afişeze, imediat după ce intră în scenă personajul. La Alexandru Voicescu toate firele lăsate în urmă la un moment dat o să se lege şi o să se descifreze, exact ca la Cehov. Un roman despre soarta omului şi despre cum, oricît de implicat ar fi în mister, onirism, necunoscut, alchimie, vrăji, fanatism, omul ajunge tot la lucrurile simple şi trecătoare, cum e dragostea.”
(Mihail Vakulovski)

“Tehnica narativă stăpînită de Alex Voicescu, tehnică de trecere între stările de conştiinţă – şi, implicit, stări de agregare a enunţurilor, stări de energie a lexicului ales – ale personajului principal, îi permite autorului să ramifice povestea şi să o treacă dincolo de liniaritatea cerută de lectură. Capitolele din Malad există convenţional ca treceri-întoarceri la percepţia „normală“ a realităţii de către personajul-narator, implicit de către cititor. După elementele de conţinut, Malad poate fi un roman de dragoste, unul de mistere (alchimie, realităţi suprapuse, aleşi versus damnaţi etc.), ori chiar poliţist.”
(Cătălin Badea-Gheracostea)

„Cu o apreciere mai bine cumpănită, ca să nu spun doar vorbe de circumstanţă, un nou romancier, fiindcă prima lui carte (Malad, Ed. Herg Benet, 2015), dacă mă gândesc bine, n-are nimic a face ca proiect ori experienţă, deocamdată, cu speciile scurte ale genului, este roman roman, în toată puterea cuvântului. Şi nu unul oarecare, printre altele, de pluton, ci o construcţie extrem de ambiţioasă, complexă, bine condusă de un scriitor, cum vom vedea, înrobit efectiv de mitul şi dragostea pentru literatură, pentru artă în genere.”
(Ștefan Ion Ghilimescu)

[separator]

“Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2015 este un eveniment care celebrează Ziua Culturii Naționale conform unei legi votate de Parlamentul României și aprobate de președinte”, a afirmat, în deschidere, scriitorul Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro Culturart, organizatorul evenimentului.

Mireille Rădoi, director al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” (BCU), a declarat că manifestarea oferă șansa tinerilor scriitori de valoare de a se afirma în peisajul literaturii române.

“Suntem foarte fericiți să găzduim pentru a treia oară acest prestigios recital al culturii contemporane din postura de cea mai bună bibliotecă din țară a anului 2015, titlu acordat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România în luna noiembrie a anului trecut. Evenimentul de astăzi se bucură de un loc aparte în inimile noastre, el oferind oportunitatea tinerilor scriitori de valoare și șansa de a se afirma și a fi confirmați pentru talentul și curajul lor în peisajul literaturii române, dar și pentru reflexia gândurilor așternute în operele lor”, a spus Mireille Rădoi.

Premiul Cartea de Poezie a anului 2015 i-a fost acordat tânărului poet Teodor Dună pentru volumul “obiecte umane” apărut la Editura Cartea Românească.

“Cartea pe care o premiez astăzi — ‘obiecte umane’ — este realmente o carte pe care am să o așez în raftul cu poezie pe care le voi păstra și le voi reciti. (…) Poezia din ‘obiecte umane’ este o poezie a unui poet matur, a unui poet care știe să construiască un poem și construiește nu doar un poem, ci și o viziune odată cu textul; e o poezie care nu ocolește metafora, nu ocolește metafizicul; nu face lucrurile acestea în răspăr, ci o face fiindcă este modul său natural de a scrie poezie”, a precizat Bianca Burța-Cernat, membru al juriului.

Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, cel care a înmânat premiul câștigătorului, a declarat că ICR se va ocupa în continuare să promoveze tinerii scriitori, ajutându-i să participe la colocvii internaționale sau târguri de carte.

Juriul care a ales câștigătorii celei de-a VI-a ediții a Galei Tinerilor Scriitori a fost compus din Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian.

Premiul pentru Tânărul Scriitor al Anului 2015 i-a fost acordat lui Vlad Drăgoi, distincția fiind înmânată de criticul literar Mihai Iovănel.

La categoria Tânărul Critic al anului 2015 premiul i-a revenit scriitorului și criticului Laurențiu Malomfălean pentru volumul “Nocturnalul postmodern. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii”, apărut la Editura Tracus Arte.

La aceeași categorie au mai primit nominalizări Daniel Puia-Dumitrescu, pentru volumul “O istorie a cenaclului de luni”, apărut la Cartea Românească, și Ionuț Miloi pentru “Cealaltă poveste — O poetică a rescrierii în literatura română contemporană” apărută la Editura Casa Cărții de Știință.

Distincția pentru Tânărul Prozator al anului 2015 i-a revenit debutantului Alexandru Voicescu pentru volumul “Malad” — Editura Herg Benet.

Nominalizări au mai primit la aceeași categorie Flavius Ardelean pentru volumul “Scârba sfântului cu sfoară roșie” — Editura Herg Benet și Andrei Mocuța pentru volumul “Literatura” — Editura Tracus Arte.

Tânărul Poet al anului 2015 a fost desemnată Ana Donțu cu volumul “Cadrul 25”, premiul fiindu-i înmânat de criticul și istoricul literar Bianca Burța-Cernat.

Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2015 a fost organizată de Muzeul Național al Literaturii Române din București, Asociația Euro Culturart și Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, cu sprijinul financiar al ICR și al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Related Posts